Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

"Βάρδια"



Κατεβάστε δωρεάν το τραγούδι "Βάρδια"

Στίχοι - Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική - Μίκης Θεοδωράκης
Ενορχήστρωση - Στάυρος Ξαρχάκος
Ερμηνεία - Μανώλης Μητσιάς
"Ερημιά" 2006


Έπιασε βάρδια το φεγγάρι
κρύψου μην τύχει και μας δει
για θα το πει μετά στ' αστέρια
και θα το μάθει όλη η γη.
Κρύψου μες τα πυκνά μαλλιά σου
όπως στο δάσος το πουλί
και κράτα με στην αγκαλιά σου
γιατί κουράστηκα πολύ.
Κουράστηκα να σε γυρεύω
σε θάλασσες και σε στεριές
σταλιά σταλιά να σε μαζεύω
απ' τις παιδιάστικες καρδιές.
Κρύψου μες τα πυκνά μαλλιά σου
όπως στο δάσος το πουλί
και κράτα με στην αγκαλιά σου
γιατί κουράστηκα πολύ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ "ΕΡΗΜΙΑ"
Όπως αναφέρει Το Βήμα, η «Ερημιά» αποτελεί τον 77ο κύκλο τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ, όπως σημείωσε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, «η Ερημιά αποτελεί μια απάντηση για το πώς πρέπει να είναι το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Είναι ένα άλμπουμ φρέσκο και ώριμο τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Επίσης έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: την ενορχήστρωση του Σταύρου Ξαρχάκου».

O τελευταίος σημείωσε ότι «είναι πρωτοφανές το γεγονός για την ελληνική δισκογραφία να κάνει τέτοιου είδους παραγωγές. Με τα σημερινά δεδομένα δεν φέρνουν λεφτά. Είναι οικονομικά ασύμφορες». Η Μαρία Φαραντούρη χαρακτήρισε το άλμπουμ «βαθιά ερωτικό και υπαρξιακό», ενώ ο Μανώλης Μητσιάς τόνισε ότι «η ερημιά πάντα μας συντροφεύει, τόσο ως ανθρώπους όσο και ως τραγουδιστές».

Ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε λόγο για τη δική του ερημιά. «Υπάρχουν δύο Ελλάδες: μία που φαίνεται και μία άλλη που δεν φαίνεται. Εμείς ανήκουμε σε αυτούς που δεν φαίνονται. Όπως και οι άνθρωποι που μας αγάπησαν, που μας πίστεψαν, που μας τραγούδησαν. Πού να φανούν όμως σήμερα;» αναρωτήθηκε ο συνθέτης και συνέχισε: «Αυτούς που χορεύουν τα ζεϊμπέκικά μας δεν θα τους δείτε. Επειδή δεν φοράνε μίνι, επειδή οι κάμερες κάνουν ζουμ στα οπίσθια των γυναικών που χορεύουν ζεϊμπέκικο. Όλα αυτά ξεφτίλισαν το ζεϊμπέκικο».

Vardia Manolis Mitsias Lefteris Papadopoulos Mikis Thodorakis Erimia 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου