Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

"Νέο Κύμα" "Μια αγάπη για το καλοκαίρι"

Το "Νέο Κύμα" έγινε πια μύθος, όπως και οι Πλακιώτικες μπουάτ που άνθισαν μαζί του. Και σήμερα που το τραγούδι κυκλοφορεί μέσα στη νύχτα όλο και πιο συχνά ημίγυμνο μπορούμε να το πούμε πως το "ΝΕΟ ΚΥΜΑ" και οι δημιουργοί του είχαν ευγένεια και ήθος. Και τα τραγούδια τους ήταν μια γνήσια καλλιτεχνική έκφραση. Μια κατάθεση ψυχής από ανθρώπους με ευαισθησία, παιδεία και ταλέντο, που πολύ λίγο νοιάζονταν για το παιχνίδι της αγοράς και τους κανόνες του μάρκετινγκ.
Στην Αθήνα του '60 μοσχοβολούν ακόμα οι γειτονιές βασιλικό και ασβέστη, κι ο Αττικός ουρανός δεν έχει χάσει ακόμα το γαλάζιο του. Γλυκιά και τρυφερή και ανθρώπινη η Αθήνα σαν τα τραγούδια του "Νέου Κύματος".
Ας ακούσουμε λοιπόν τα τραγούδια αυτής της εποχής, και επιστρέφοντας στη δεκαετία του '60 ας θυμηθούμε τον κόσμο όπως ήταν τότε.
Ας θυμηθούμε τις φωνές, που έφεραν τότε ένα καινούργιο, φρέσκο αεράκι στο χώρο του τραγουδιού: ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΡΕΝΑ ΚΟΥΜΙΩΤΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΟΥΛΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ, ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΙΟΛΑΡΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΠΗ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ έπαιζε πιάνο στις Παριζιάνικες μπουάτ και έγραφε τραγούδια για την Μπριζίτ Μπαρντό, όταν τον βρήκε ο Γιώργος Παπαστεφάνου και τον έφερε στη νεοσύστατη τότε (1964) "ΛΥΡΑ". Η πρώτη ηχογράφηση της εταιρίας ήταν το "Μια αγάπη για το καλοκαίρι" του Γιάννη Σπανού, σε στίχους του Γιώργου Παπαστεφάνου και με τη φωνή της Καίτης Χωματά.
Από τους βασικούς συνθέτες του "ΝΕΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ" ήταν και ο ΛΙΝΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ, ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ, ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΜΠΗΣ, ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΡΕΖΑΣ, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΙΜΙΖΑΚΗΣ, ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ και ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΛΕΖΟΣ. Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ, ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ, ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ , ο ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ, ο ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΤΣΗΣ, ο ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΪΔΟΝΗΣ.

Τα όνειρα, ο ενθουσιασμός, το κέφι, το μεράκι μιας ομάδας νέων παιδιών, που φιλοδοξούσαν να εκφραστούν μέσα απ' το τραγούδι. Αυτό τους ένωνε κι ας μην προέρχονταν όλοι από το χώρο της μουσικής. Η ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ μόλις είχε αφήσει τα θρανία του σχολείου. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ήταν ηθοποιός και στο θέατρο υπολόγιζε να μείνει. Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΙΟΛΑΡΗΣ που είχε έρθει από την Κύπρο ήταν φοιτητής φιλολογίας.
Όπως καταλαβαίνετε τα παιδιά του "ΝΕΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ" δεν είχαν στο μυαλό τη λέξη καριέρα όταν ξεκινούσαν.
Κι όλοι τους - συνθέτες, στιχουργοί, ερμηνευτές - συναντήθηκαν κάτω απ' την ετικέτα μιας καινούργιας δισκογραφικής εταιρίας που είχε το ελληνικό όνομα "ΛΥΡΑ".
Το "ΝΕΟ ΚΥΜΑ" δανείστηκε τ' όνομα του από τη Γαλλική "Nouvelle Vague", δηλαδή τη νέα γενιά σκηνοθετών του Γαλλικού σινεμά της εποχής γύρω στο '60.



Μουσική - Γιάννης Σπανός
Στίχοι - Γιώργος Παπαστεφάνου
Ερμηνεία - Καίτη Χωματά
"Μια αγάπη για το καλοκαίρι" 1964 ΛΥΡΑ


Μια αγάπη για το καλοκαίρι
θα 'μαι κι εγώ
να σου κρατώ δροσιά στο χέρι
να σε φιλώ.
Θα μ' αγαπάς σαν καλοκαίρι
και σαν παιδί,
μα θα μου φύγεις με τ' αγέρι
και τη βροχή.

Μια αγάπη για το καλοκαίρι
θα 'μαι κι εγώ
να σου κρατώ δροσιά στο χέρι
να σε φιλώ.
Και σαν χαθεί το καλοκαίρι
και σε ζητώ
θα μείνει μόνο έν' αστέρι
να το κοιτώ.

Κατεβάστε (download) το τραγούδι "Μια αγάπη για το καλοκαίρι"

Mia agapi gia to kalokeri Keti Homata Yiannis Spanos Giorgos Papastefanou Neo Kima

1 σχόλιο: